sobota, 3 sierpnia 2013

*240* smażona owsianka

śniadanie dla dwóch: smażona makowo-cynamonowa owsianka z miodem, masłem i jabłkiem; arbuz


Smażona owsianka /1 porcja/: 
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 jabłko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki maku niebieskiego

Płatki wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i miód i energicznie mieszamy do połączenia. Dodajemy 1/2 szklanki mleka i smażymy do wyparowania większości płynu. Jabłko kroimy, dodajemy na patelnię i zalewamy resztą mleka. Dodajemy cynamon i mak, trzymamy na ogniu do uzyksania satysfakcjonującej konsystencji. 

10 komentarzy:

  1. Takiej nie jadłam! Wygląda bardzo smacznie, a i smaki mi odpowiadają. Ostatnio ktoś mi już zrobił apetyt na aromaty masy makowej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czujesz święta? :D
    Wygląda jak...owsiana jajecznica! Haha! :D Zdradź mi, jak ją zrobiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda i brzmi bardzo apetycznie, będę musiała na dniach taką wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na miniaturce myślałam,że to jajecznica, a to owsianka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta siostra to ma z Tobą dobrze, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej jeszcze nie robiłam, chociaż instrukcję jej wykonania znam od dawna... Zapominam i tyle:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie ,że jesz śniadanie z siostrą , obie możecie się zachwycać pysznym smakiem tej owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam smażoną :) dzięki za przypomnienie, całe wieki jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...