poniedziałek, 2 grudnia 2013

*306* drożdżowy omlet, najlepszy


pełnoziarnisty omlet drożdżowy z malinami, podany z bananowym twarożkiem i syropem klonowym


Omlety biszkoptowe zdecydowanie nie są moimi ulubionymi śniadaniami (ot, po prostu od czasu do czasu lubię do nich wrócić). Generalnie nie przepadam za strukturą biszkoptowych wypieków, ale drożdże to zupełnie inna sprawa. Ten omlet wskakuje na miejsce 'do jak najszybszego powtórzenia'. Polecam każdemu - syty, zbity, wyraźny w smaku. 

Drożdżowy omlet pełnoziarnisty:
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl mleka
1 łyżka cukru
12 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
dowolne dodatki (u mnie w środku mrożone maliny)

Mleko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, cukier i rozpuścić za pomocą łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do spienienia. Rozczyn wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz malin), w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąkę (ciasto ma mieć  zbitą konsystencję). Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (po tym czasie wmieszać maliny) lub włożyć do lodówki na całą noc (maliny dodać rano). 
Masę wylać na rozgrzany olej, smażyć pod przykryciem do ścięcia brzegów i pojawienia się pęcherzyków powietrza na surowej części. Za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę, nie przykrywać. 

16 komentarzy:

  1. uwielbiam drożdżowe ciasto, uwielbiam drożdżowe racuchy, czas na omlet! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlam go i popieram, jest bardzo smaczny :) nazwalam tylko racuchem, ale Twoja nazwa bardziej mi pasuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale musieliście zabalować, że aż do dziś przerwa była! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. To widzę, mamy podobny gust. Omlet biszkoptowy, czy też po prostu biszkopt - to nie jest coś, za co dam się poćwiartować^ trochę bez smaku, jakieś suche, zabiedzone, zwykłe. Ale dodatek drożdży do racuchów, omletów, placków czy ciasta - zmienia postać rzeczy!

    'Syty, zbity, wyraźny w smaku' - doskonale opisałaś sens dodania drożdży!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, drożdżowe zawsze lepsze od biszkoptowego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżowego jeszcze nie jadłam ... jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo jak dobrze, że jest przepis ! uwielbiam drożdżowe placuszki,a taki omlet pewnie równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwsze słyszę o drożdżowym omlecie :D na pewno lepszy od biszkoptowego!

    OdpowiedzUsuń
  9. omlet od czasu do czasu jest dobry, bo jedzenie go codziennie nie przynosiło by takiej samej przyjemności ze smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę spróbować takiego drożdżowego jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja za to uwielbiam biszkoptowe! A do tego taki drożdżowy *.* Już sobie wyobrażam ten smak! Trzeba zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo chciałabym zrobić ten omlet, bo wygląda niesamowicie apetycznie, tylko, że mam drożdże instant zamiast świeżych i kompletnie nie wiem jak się z nimi obchodzić. Mogłabyś mi poradzić jak go zrobić, bo niestety moje dotychczasowe próby z drożdżami kończyły się całkowitą katastrofą i koszem. :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...