środa, 11 września 2013

*263* pełnoziarniste calzone na słodko i na wytrawnie

pełnoziarniste calzone z duszonym jabłkiem z cynamonem i miodem spadziowym

I propozycja obiadowa: 

pełnoziarniste ziołowe calzone z kurkami, kurczakiem curry, cukinią, cebulą i serem

17 komentarzy:

  1. Obie pyszne, ale ten obiadek, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wybieram wersję na słodko :D Podałabyś przepis jak zrobić ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to po prostu przepis na ulubione ciasto drożdżowe - takie na przykład jak na pizzę :)

      u mnie na 3 sztuki
      45 g świeżych drożdży
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
      1 szklanka mąki pszennej
      1 łyżka oliwy z oliwek
      3/4 szkl ciepłej (ale nie gorącej) wody
      1 łyżeczka miodu

      Miód i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Posypać odrobiną mąki ( ok 1/2 szklanki) i odstawić w ciepłe miesjce na 15 minut do spienienia. Po tym czasie dosypać pozostałą mąkę, zagnieść. Na koniec dodać oliwę.
      Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200*.
      Gotowe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, nakładać na jedną połówkę farsz, przykryć drugą i dokładnie zlepić, jak pieroga. Piec 20 minut.

      Usuń
  3. Poprosiłabym o wersję obiadową! Uwielbiam kurki, ale w tym roku jeszcze nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla Nat wersje slodki, bo jest wegetarianka, a dla Mani wytrawna, bo kocha kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja słodkie calzone porywam na śniadanie, a to z kurkami na obiad! bo obie wersje bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie robiłam tego calzone na słodko, chyba dużo straciłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oba calzone na pewno były smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję :) Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. O rety! Zdecydowanie obie wersje! I to natychmiast♥ Oczarowałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywam obydwie wersje! Jedną na śniadanie, drugą na obiad. Nie potrafiłabym wybrać jednej jedynej. Obie wyglądają mega apetycznie i zawierają smakowite dodatki. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ja uwielbiam calzone! do tej pory jadłam je podobnie do Twojej drugiej wersji, jestem ciekawa jak smakuje na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy słodkie czy wytrawne , obie wersje pyszne! jednak chyba zawsze wolę pójść w nieco słodsze smaki ;) szczególnie takie jabłkowo-cynamonowe <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...