piątek, 13 września 2013

*265* śniadaniowe kruche ciastka

Skoro już jesień, skoro zimne wieczory i stosy pustych kubków po gorących napojach, skoro ostatnie rowerowe wycieczki w tym sezonie, to i cynamon w kuchni musi być. Obowiązkowo, jesiennie. A rano zapragnęłam ciastek. Aromatycznych za sprawą cynamonu i lekko kwaśnych dzięki węgierkom. Upolowałam swoją ulubioną odmianę śliwek - węgierki królują w mojej kuchni!




pełnoziarniste cynamonowe kruche ciastka śniadaniowe ze śliwką i orzechami piniowymi


kruche śniadaniowe ciastka /1 porcja -6-7 ciastek/:
1/2 szklanki mąki (potem dosypałam jeszcze odrobinę + do podsypania ciasta)
1 łyżka płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  + szczypta sody
1 & 1/2 łyżki masła zimnego pokrojonego w kawałki
1 łyżka syropu z agawy
łyżka jogurtu (u mnie grecki)
jajko - białko i żółtko oddzielnie
kilka węgierek
cukier trzcinowy do posypania 
orzechy
1 łyżeczka cynamonu

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
W misce połącz suche składniki.
Do 2 miski wbij białko, dodaj syrop, jogurt i masło. Wymieszaj.
Połącz suche składniki z mokrymi.
Zagnieć (w razie potrzeby dosyp mąki - jeśli jest za rzadkie, lub dolej wody - jeśli jest za gęste) ciasto. Następnie posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto. Wytnij kwadraty,  układaj pokrojone w małą kostkę śliwki, posyp cukrem i zawijaj łącząc końce kwadratów. Ciastka posmaruj żółtkiem i piecz przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

15 komentarzy:

  1. za to właśnie uwielbiam jesień, za smaki, za zapachy, za ciepłe śniadania i napoje :)
    takie śniadaniowe ciastka to strzał w dziesiątkę! aż tutaj u siebie czuję ich zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie na słodko :) Zjadłabym takie ciasteczko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekamy na przepis! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruche ze śliwkami, ja się wpraszam na to cudo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyślij mi kilka takich ciasteczek! Na pewno są pyszne :)
    u mnie cynamon jest przez cały rok do wszystkiego więc jesieni nadal mówię 'nie' ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A dla mnie węgierki są jakieś takie za małe, wolę porządną dużą śliwkę!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozpływam się nad Twoim dzisiejszym śniadanie. Bezbłędne. :) Widzi mi się taki podwieczorek z ciepłym mlekiem i ciastkiem... Nie przewidujesz czasem wysyłki? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jej, genialny przepis!! domowe, pachnące, zdrowe ciacha na śniadanie *-* zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacja ja też chcę takie na śniadanie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  10. przypominają mi moje drożdżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, wow :) świetny przepis, uwielbiam takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...