niedziela, 27 października 2013

*279* nadziewane english muffins

nadziewane masłem orzechowym english muffins podane ze smażonymi w miodzie i maśle mandarynkami

Nadziewane english muffins: 
3/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka masła
1/4 szkl letniej wody
1/4 szkl mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka syropu klonowego
masło orzechowe do nadziania

Drożdże kruszymy w misce, dodajemy letnią wodę, syrop i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. 
Mąki przesiewamy. Mleko podgrzewamy razem z masłem. Dodajemy do mąki, razem z rozczynem z drożdży. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia (można ciasto włożyć do lodówki na noc), po tym czasie robimy małe kuleczki odrywając kawałek ciasta. Spłaszczamy, nakładamy masło orzechowe i przykrywamy kolejnym plackiem. Smażymy na suchej patelni na małym ogniu po około 3min z każdej strony.
Bułeczki nie mogą być zbyt duże, żeby nie były surowe w środku. 


Zabierałam się za nie już od dawna. Idealne. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzisiaj rano jedynie nadziałam i ułożyłam na patelni. Śniadanie mistrzów ;)


PS: Nie zapomnijcie o przestawieniu zegarka! ;)

18 komentarzy:

  1. A gdzie przepis?! Chyba ktoś tu jest zaspany i on nim zapomniał...Bo jak to tak - takie śniadanie bez przepisu? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z patelni powiadasz? No to już mi się podobają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zegarki to już dawno przestawione, środek dnia!:p

    Smażone na maśle i w miodzie mandarynki... zastrzeliłaś mnie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak takie szybkie i smaczne, to robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To gorące masło orzechowe w środku, pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa, nie wiem co lepsze, te mandarynki czy bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. O boże , boże , boże ! Istny raj dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej, to ja po proszę przepis na to cudo !! jak dobrze, że mam mandarynki, dałaś świetny pomysł jak je spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyłączam się do prośby o przepis :) Jeśli z patelni to idealne dla mnie. Nigdy nie chce mi się czekać na nagrzanie piekarnika i pieczenie...

    OdpowiedzUsuń
  10. ale rewelacja! również błagam o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Również bardzo proszę o przepis, bo śniadanko wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  12. Już w tradycyjnej wersji wydały mi się interesującą śniadaniową propozycją, a Ty je jeszcze nadziałaś! No, no... Nie wątpię, że to było pyszne śniadanie. Może i przebrała się w końcu miarka i zrobię te English muffins.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten przepis jest na porcje ze zdjęcia? Czy wychodzi więcej? Bo tak mało bułeczek z dwóch szkl mąki to niemożliwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest na więcej. ja resztę iasta wykorzystałam jako spód na pizze ;)

      Usuń
    2. Jak zrbię z połowy to wyjdzie tyle co na zdj? :)

      Usuń
  14. o kuuuurcze, są idealne! piękne, pyszne, cudne. na dodatek z masłem orzechowym
    a pomysł ze smażeniem mandarynek- chylę czoła!

    OdpowiedzUsuń
  15. rany, ale raj :DD nie lubimy się z drożdżowym, ale chyba się zmuszę do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...