wtorek, 7 stycznia 2014

*329* zdrowe owsiane batony, sugar free


potrójnie migdałowe batoniki owsiane; pieczone w syropie klonowym jabłko





potrójnie migdałowe batoniki owsiane

/na około 8 małych batonów/:
1 i 1/2 szkl płatków owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego
100 ml mleka (lub połowa szklanki, w której odmierzaliście płatki)
kropelka aromatu migdałowego
5 pełnych łyżek płatków migdałowych 
2 garście migdałów

Płatki owsiane wymieszać z mlekiem, dodać tyle jogurtu, żeby wszystko tworzyło zwartą masę. Dodać płatki migdałowe, aromat i posiekane migdały. Wymieszać. Wyłożyć na blasze do pieczenia formułując prostokąt równej grubości. Piec w 180 stopniach przez 15-20 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą masę pokroić w małe prostokąty. Odstawić do wystudzenia.

14 komentarzy:

  1. pieczone jabłko "chodzi" za mną od dawna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te batoniki idealne! I jabłuszko, ale bym teraz takie zjadła, chyba zrobię na deser :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam kiedys podobne batoniki, ale te tez pewnie przypadna mi do gustu, bo sa migdalowe <3
    I jeszcze te jablko .... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki masz aparat?

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę je koniecznie zrobić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w planach zrobienie ich - są świetne !

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne! bardzo polubiłam owsiane batoniki, a właśnie te domowe smakują mi najbardziej :) podoba mi się twoja propozycja :) no i to jabłko pieczone do tego - idealnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. moja ulubiona wersja pieczonego jabłka <3

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego jabłka pieczonego nie jadłam chyba od 10 albo więcej lat... poezja.
    a na batoniki kradnę przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. to jabłko jest niezwykle kuszące.. :3

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak przyjadę do domu muszę zrobić. Zamienię na sojowy jogurt i zobaczymy co wyjdzie :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...