sobota, 15 marca 2014

*372* buraczane placki

placki z buraka 
podane z masłem z prażonych wiórków kokosowych i gruszką


placki z buraka:
1/2 szkl puree z buraka
70g mąki 
jajko
chlust mleka

Puree z buraka: buraka obrać, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 45 min (do miękkości). Zmiksować na puree. 
Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na spryskanej olejem patelni. 

Burak mnie autentycznie zachwyca. Można z niego zrobić tyle pysznych dań, a ja jestem na samym początku drogi przygody z tym warzywem. I już nawet nie chodzi o jego przeuroczy kolor! Skoro na słodko w śniadaniu, to zostawię was  jeszcze z propozycją na wytrawnie, na obiad ;)

kasza jęczmienna z pieczonym burakiem, 
pieczarkami, papryką pepperoni, rozmarynem i fetą


17 komentarzy:

  1. przypomniałaś mi o tej bulwie w czeluściach mojej lodówki. dziś już jej tam nie będzie ;)
    a połączenie buraka z fetą uwielbiam (i musztarda francuska do tego!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Burak rządzi i dlatego darzę go szczerą miłością! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. i obiad bym zjadła i placku usmażyła! burak czy kolorem czy smakiem -zawsze zachwycał :) świetne propozycje! a masło też niczego sobie, w końcu kokosowe <3
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. burak to takie wdzięczne warzywo! i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale w mojej kuchni dawno buraka nie było! ale to pewnie przez to, że tata nie lubi i nie kupuje. może uda mi się go w końcu przekonać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. można przepis na te placki buraczane ? :D
    kupiłam buraka i nie wiem co z nim zrobic, ale mam już odpowiedź! :p

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz, że chyba nigdy nie piekłam buraka... co najwyżej 'spiekłam buraka' :D
    Połączenie z fetą i papryczką... cholernie mi się spodobało!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za burakiem, ale tych placków bym spróbowała, coś mi się wydaje, że mogłabym się do niego przekonać - przynajmniej na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach, ten słynny już burak ;)
    Aż go chyba upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. a u mnie buraki jedynie w formie barszczu albo buraczków do mielonego (; ale skoro tym się zajadam , to chyba czas na poeksperymentowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Burak to mój wróg - niestety.
    Ale nigdy nie przestane zachwycać się jego kolorem! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja buraki uwielbiam w czekoladowych ciastach i takie tarte w domowej zalewie :)
    Mam te warzywka na działce :P

    OdpowiedzUsuń
  13. buraczane ? :)) ale dawno buraków nie jadłam :o

    OdpowiedzUsuń
  14. Miałam tego masła wtedy spróbować i co...i zapomniałam! :(((

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...