placki z buraka
podane z masłem z prażonych wiórków kokosowych i gruszką
placki z buraka:
1/2 szkl puree z buraka
70g mąki
jajko
chlust mleka
Puree z buraka: buraka obrać, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 45 min (do miękkości). Zmiksować na puree.
Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na spryskanej olejem patelni.
Burak mnie autentycznie zachwyca. Można z niego zrobić tyle pysznych dań, a ja jestem na samym początku drogi przygody z tym warzywem. I już nawet nie chodzi o jego przeuroczy kolor! Skoro na słodko w śniadaniu, to zostawię was jeszcze z propozycją na wytrawnie, na obiad ;)
kasza jęczmienna z pieczonym burakiem,
pieczarkami, papryką pepperoni, rozmarynem i fetą
przypomniałaś mi o tej bulwie w czeluściach mojej lodówki. dziś już jej tam nie będzie ;)
OdpowiedzUsuńa połączenie buraka z fetą uwielbiam (i musztarda francuska do tego!)
ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńBurak rządzi i dlatego darzę go szczerą miłością! ;D
OdpowiedzUsuńi obiad bym zjadła i placku usmażyła! burak czy kolorem czy smakiem -zawsze zachwycał :) świetne propozycje! a masło też niczego sobie, w końcu kokosowe <3
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!
burak to takie wdzięczne warzywo! i smaczne!
OdpowiedzUsuńale w mojej kuchni dawno buraka nie było! ale to pewnie przez to, że tata nie lubi i nie kupuje. może uda mi się go w końcu przekonać :D
OdpowiedzUsuńmożna przepis na te placki buraczane ? :D
OdpowiedzUsuńkupiłam buraka i nie wiem co z nim zrobic, ale mam już odpowiedź! :p
ok, zaraz dodam
Usuńświetne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńWiesz, że chyba nigdy nie piekłam buraka... co najwyżej 'spiekłam buraka' :D
OdpowiedzUsuńPołączenie z fetą i papryczką... cholernie mi się spodobało!:))
nie przepadam za burakiem, ale tych placków bym spróbowała, coś mi się wydaje, że mogłabym się do niego przekonać - przynajmniej na słodko ;)
OdpowiedzUsuńAch, ten słynny już burak ;)
OdpowiedzUsuńAż go chyba upiekę ;)
a u mnie buraki jedynie w formie barszczu albo buraczków do mielonego (; ale skoro tym się zajadam , to chyba czas na poeksperymentowanie :)
OdpowiedzUsuńBurak to mój wróg - niestety.
OdpowiedzUsuńAle nigdy nie przestane zachwycać się jego kolorem! :)
Ja buraki uwielbiam w czekoladowych ciastach i takie tarte w domowej zalewie :)
OdpowiedzUsuńMam te warzywka na działce :P
buraczane ? :)) ale dawno buraków nie jadłam :o
OdpowiedzUsuńMiałam tego masła wtedy spróbować i co...i zapomniałam! :(((
OdpowiedzUsuń